Mýty a legendy Altaja

Kam by ste necestovali po Altaji, na ktorúkoľvek horu by ste sa nevyšplhali, do ktorejkoľvek jaskyne by ste nezišli, všade sa skrývajú mýty a legendy. Zdá sa, že altajské mýty a legendy sú zložené o každej hore, rieke a jazere. Ale na tom nie je nič prekvapujúce, lebo rozprávkový a jedinečný Altajský kraj nevedome rodí legendy, ktoré sa objavujú aj dodnes.

V tomto článku sme sa rozhodli vám priblížiť niektoré mýty a legendy o Altaji a dúfame, že vám pomôžu urobiť si rozsiahlejší obraz o tomto úžasnom kúte zeme ako aj o jej obyvateľoch.

Legenda o Altaji

Raz sa Boh rozhodol vytvoriť na zemi Zlatú zem - príbytok mieru a šťastia. Zavolal jeleňa, sokola a céder a nariadil každému, aby si našli najlepšie miesto pre seba. Tam, kde sa ich cesty stretnú, tam bude vysnívaná Zlatá zem. Dlho skákal jeleň po zemi. Sokol lietal vysoko na oblohe. Hlboko do zeme sa zakorenil Céder. Nakoniec sa stretli v hornatej krajine, kde sa všetci traja cítili dobre a slobodne. Tam vznikla Zlatá zem, ktorej meno je Altaj.

Je pozoruhodné, že pôvod slova Altaj nie je presne známy. Niektorí vedci sa domnievajú, že pochádza z mongolského slova - „altan“, čo v preklade skutočne znamená - zlato. Iní sa domnievajú, že je turkického pôvodu „al-tai“, čo zase znamená - vysoké alebo skalnaté hory.

Legenda o jazere Teletskoye (1. legenda)

Tento príbeh sa stal dávno alebo nedávno - nikto si to už presne nepamätá, svedkovia týchto tragických udalostí už nežijú.

Na Altaji bol nedostatok peňazí a ukrutný hlad.

Jedného dňa roľník, ktorý kopal zem vo svojej záhrade, našiel veľký kus zlata v tvare hlavy koňa. Roľník sa veľmi potešil, že bude môcť vymeniť toto zlato za chlieb alebo mäso, aby jeho rodina nezomrela od hladu.

Avšak roľník nepochodil, pretože ľudia už nemali ani chlieb, ani mäso. Ukázalo sa, že toto samotné zlato nikto nepotrebuje.

V strašnom smútku sa roľník vyšplhal na najvyššiu horu pri ktorej sa nachádzalo jazero a hodil veľký kus zlata do vody.

Od tej doby sa toto jazero nazýva Altyn-Kel alebo Teletské jazero. (Teletskoje jazero)